9 tips om water te besparen

Wil je water besparen en wil je precies weten hoe je dat aan kunt pakken? We helpen je graag verder met tips om water te besparen. Gemiddeld gebruikt een Nederlander bijna 120 liter water per dag. Met deze tips kun je dat met tientallen liters per dag verminderen.
tips om water te besparen druppende kraan

Tip 1: Neem een douche in plaats van een bad

Een bad gebruikt gemiddeld 120 liter water, dat is twee keer zoveel als wanneer je 5 minuten lang gebruik maakt van een reguliere douche. Stel je gaat twee keer per week in bad in plaats van onder de douche en je vermindert dat naar 1 keer per week. Dan bespaar je gemiddeld per dag bijna 10 liter water!

tips om water te besparen in de badkamer

Tip 2: Wees zuinig met waterverbruik

  • Let er tijdens alles wat je doet op dat je de kraan dichtdraait als je die niet gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, handen wassen en afwassen.
  • Doe in één keer een grotere afwas, in plaats van telkens kleine afwasjes tussendoor. En was af in een bak, in plaats van onder de kraan.
  • Je kunt een emmer in plaats van de tuinslang gebruiken om schoon te maken. Als je bijvoorbeeld je auto wast met een normale tuinslang heb je zo’n 150 liter nodig. Terwijl je met een emmer aan 10 liter water genoeg hebt.
  • Douchen met een emmer is wel heel veel gevraagd, maar door minder tijd onder de douche door te brengen kun je wel enorm veel water besparen. Als iedereen in het gezin per dag een minuut korter onder de douche staat, bespaar je 6000 liters per jaar. Dat is meer dan 15 liter per dag.

Tip 3: Hergebruik (regen)water

Je kunt het water dat je hebt gebruikt voor het wassen van je groenten en het water uit je droger opnieuw gebruiken. Dat geldt ook voor het koude water dat door de gootsteen stroomt terwijl je wacht op warm water. Als je natuurlijk afwasmiddel gebruikt, kun je ook je afwaswater hergebruiken. 

Al dit water kun je gebruiken om de planten water te geven, je tuin te besproeien, te strijken en het toilet mee door te spoelen. En met een regenton of een regenwater schutting kun je nog extra water opvangen dat je zelfs kunt gebruiken om de was te doen.

Tip 4: Let op waterverbruik van huishoudelijke apparaten

Een half volle wasmachine gebruikt net zoveel water als een volle. Datzelfde geldt voor de vaatwasser. Als je ervoor zorgt dat beiden volledig gevuld zijn voor je ze aanzet, kun je dagelijks liters water besparen. 

Zorg er ook voor dat ze goed ingesteld zijn en niet onnodig veel water gebruiken. Voorwasprogramma’s zijn bijvoorbeeld vaak helemaal niet nodig, maar gebruiken wel heel veel water. En bij de aanschaf van veel apparaten kun je kiezen voor een energiezuinige of waterzuinige variant. Vooral bij vaatwassers en wasmachines zorgt dit voor een groot verschil in waterverbruik.

Tip 5: Bespaar water bij onderhoud van de tuin

Het gebruiken van een gieter in plaats van de tuinslang scheelt je 25 liter water per kwartier. En wist je dat het eigenlijk pas echt nodig is om je tuin te sproeien als het langdurig droog is? Houdt er als je je tuin sproeit rekening mee dat veel water direct verdampt als je sproeit terwijl de felle zon schijnt.

Tip 6: Onderhoud je waterinstallaties goed

Je verliest makkelijk 5 liter water per dag door één klein lek in de waterleiding. Controleer dus goed hoe je leidingen eraan toe zijn en vervang defecte leidingen, kranen en afsluitrubbertjes op tijd. Een lek in de stortbak van je toilet kan voor nog veel meer waterverlies zorgen, houd die dus ook goed in de gaten!

Tip 7: Gebruik minder water voor het toilet

Nieuwe modellen stortbakken hebben een spaarknop. Die zorgt ervoor dat er minder water gebruikt wordt voor het doorspoelen van een kleine boodschap. En die stortbakken hebben meestal ook een kleiner waterreservoir, omdat je eigenlijk helemaal niet zoveel water nodig hebt voor doorspoelen. 

Heb je zelf een grote stortbak hebt en wil je hier water op besparen? Je kunt die heel simpel met bijvoorbeeld een fles water opvullen.

Tip 8: Water besparen in de keuken

  • Zorg ervoor dat je het juiste formaat pannen gebruikt bij het koken van groenten. Vaak gebruiken we pannen die eigenlijk te groot zijn en wordt daarmee 2 liter water per keer koken verspilt.
  • Gebruik minder water voor het koken. Groenten en aardappelen hoeven maar voor 1/3 deel onder water te staan. En er gaat veel minder water verloren als je de deksel op de pan houdt.
  • Was je groenten in een laagje water in de wasbak in plaats van onder de lopende kraan.
tips om water te besparen in de keuken

Tip 9: Gebruik een waterbesparende douchekop en kraan

Het installeren van een waterbesparende douchekop kan je tot wel 50 % water besparen. Er zijn verschillende technieken die ervoor zorgen dat je daar niks aan comfort voor hoeft in te leveren. Zo bespaar je een paar liter water per minuut zonder dat je er eigenlijk iets voor hoeft te doen. Zelfs als je een riante waterbesparende regendouche gebruikt.

Het voordeel van een waterbesparende douchekop is dat je die binnen een paar maanden terugverdient. Datzelfde geldt voor een waterbesparende kraan, die je meestal heel makkelijk zelf op je huidige kraan kunt monteren.

Heb jij nog meer tips om water te besparen?

Heb jij tips om water te besparen die hierboven nog niet benoemd staan? Laat ons dat dan direct weten, dan voegen we je ideeën toe aan deze pagina. Zodat we samen kunnen werken aan besparing van nog meer water.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dit hebben onze douchekoppen al bespaard

waterdruppel icoon
gas besparen icoon
co2 besparing icoon
waterbesparing icoon
0
kuub water
0
kuub gas
0
kg CO2
0
euro