Dagelijks 20% water besparen

Er ligt weer een periode van warmte en droogte achter ons. En het wordt tijdens warme weken meer dan ooit belangrijk zorgvuldig om te gaan met leidingwater. De zomers worden steeds warmer en er worden dan nog miljoenen liters water extra gebruikt. Die moeten ergens vandaan komen. In dit artikel twee simpele oplossingen om dagelijks 20% minder water te gebruiken. Water besparen zonder dat je er eigenlijk echt iets voor hoeft te doen.
water besparen

Waar komt de droogte vandaan?

Er valt veel minder neerslag door de stijgende temperaturen en de grondwaterstand is daardoor al jaren te laag. Het verschil tussen de neerslag die valt en het water dat verdampt, is de afgelopen 50 jaar in april en mei met bijna de helft toegenomen. En dat heeft zowel effect op de lange als korte termijn.

Extra water nodig

Al die miljoenen liters die tijdens de zomermaanden extra gebruikt worden, moeten bovenop de hoeveelheid water die sowieso al afgenomen wordt, uit de grond gepompt worden. En zo wordt de grond eigenlijk nog meer leeg getrokken. Én beperkte toevoer uit regenbuien én extra afname om in de waterbehoefte te voorzien.

droog landschap met boom

Zakkend grondwaterpeil

Zo zakt het grondwaterpeil tijdens de zomermaanden met zichtbare impact op de flora en fauna. En dat herstelt niet zomaar met een paar goede herfstbuien. Die regenbuien zijn heel behulpzaam voor het grasveldje om de hoek. Maar over het algemeen loopt dat water snel weer weg. Want als er ineens op één dag heel veel regen valt, kan dat niet direct allemaal de bodem in en stroomt het dus weg.

Waterverbruik

Vitens roept de afgelopen jaren geregeld op om zuinig om te gaan met leidingwater. Maar waar besteden we ons waterverbruik nou eigenlijk aan? De gemiddeld 120 liter water die we dagelijks per persoon verbruiken, gebruiken we zo:

  • iets meer dan 50 liter tijdens het douchen
  • 35 liter voor het toilet doorspoelen
  • bijna 20 liter om te koken, af te wassen en te drinken
  • 15 liter om kleding te wassen

Zelf water besparen

Tip 1: plaats een volle fles water in de stortbak, zodat die minder vol stroomt. Zeker voor een kleine boodschap heb je veel minder water nodig dan in de stortbak past. Reken zelf maar eens uit hoe vaak je per dag naar het toilet gaat. Zo kun je per dag al gauw zo’n 10 liter water besparen.

Tip 2: kort je douchebeurt met een paar minuten in. Per minuut minder douchen kun je zo gemiddeld 6 tot 7 liter water besparen. Maar stiekem weet je natuurlijk al wel dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. En dat we allemaal enorm gehecht zijn aan de hoeveelheid tijd we onder de douche doorbrengen. Maar daar hebben een hele mooie en comfortabele oplossing voor.

Comfortabele oplossing

Hét alternatief voor water besparen zonder verlies van comfort. De waterbesparende douchekop, bespaart tot 50% van je water verbruik. Zo hoef je je douchebeurt dus niet in te korten, maar bespaar je wel degelijk fors op je waterverbruik. En voor als je je afvraagt of je dan niet inlevert op douchecomfort, nee zeker niet. Niet overtuigd? Kijk maar eens op onze review pagina.

Waterbesparende douchekop

De waterbesparende douchekop van Niebla laat met een speciale techniek waterstralen tegen elkaar aan botsen. Daardoor ontstaat een soort nevel douchestraal die qua volume voelt als een volle douche. Maar dus substantieel minder water (en daardoor ook gas) verbruikt. Reken met onze bespaarcalculator  maar eens uit wat je zelf kunt besparen met zo’n douchekop.

Het mooiste is dat je de aanschaf al binnen een paar maanden terugverdient, doordat je bespaart op water en gas kosten. En daarna ga je er dus maandelijks geld op besparen. Goed voor het milieu én voor je eigen portemonnee dus. Klinkklare oplossing. Water besparen zonder dat je het door hebt. Nu hoef je dus alleen nog maar op zoek naar een lege waterfles voor in de stortbak van je toilet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dit hebben onze douchekoppen al bespaard

waterdruppel icoon
gas besparen icoon
co2 besparing icoon
waterbesparing icoon
0
kuub water
0
kuub gas
0
kg CO2
0
euro