Waterverbruik van je douche

De afgelopen jaren zijn we in Nederland een stuk minder water gaan gebruiken. Rond 1970 gebruikten we gemiddeld 190 liter water per persoon per dag. Inmiddels is het waterverbruik elke dag per persoon ongeveer 120 liter water. 70 liter minder in 50 jaar dus, dat is behoorlijk veel! En daar valt nog veel winst te halen, bijvoorbeeld bij het waterverbruik in de douche.
badkamer die waterverbruik van de douche beperkt

Waterverbruik in liters

Het aantal liters per dag is de laatste jaren afgenomen doordat vaatwassers en wasmachines veel zuiniger zijn geworden. En tegenwoordig komt de grootste hoeveelheid water die we dagelijks gebruiken uit de douche. Tijdens de 9 minuten die de gemiddelde Nederlander per dag doucht, wordt gemiddeld 70 tot 90 liter gebruikt. Ter vergelijking; elke dag gebruiken we bijna 40 liter om het toilet door te spoelen en de vaatwasser verbruikt per dag gemiddeld 8 liter water.

stromende kraan die veel water verbruikt

Europa: waterverbruik en douche

Interessant is om te zien hoe in andere landen dichtbij Nederland water wordt gebruikt. Zo gebruikt men in Italië zo’n 236 liter water per persoon per dag, bijna twee keer zoveel als hier. En in Portugal gebruikt men slechts 85 liter per dag. Wist je trouwens dat de inloopdouche in België en Frankrijk een ‘douche à l’Italienne’ wordt genoemd? Een Italiaanse douche dus.

In Zuid-Europa drinkt men veel meer water uit flessen in plaats van uit de kraan. Nederlands kraanwater wordt ook wel het beste water van de wereld genoemd. De normen en eisen van het water liggen hier erg hoog en Nederlands kraanwater wordt strenger gecontroleerd dan voedingsmiddelen in Nederland. De eisen liggen zelfs hoger dan water uit de fles en het Nederlands water smaakt zo goed, omdat de leidingen heel goed worden onderhouden.

Water besparen?

Bij het doortrekken van een toilet spoel je 10 liter per keer weg en daar kun je water besparen. Bijvoorbeeld door een spaarknop aan te brengen, dit scheelt zeker de helft in liters per dag.

Bij het koken gebruik je ongeveer 4 liter water, voor het wassen van je groenten en het koken van aardappels, rijst of pasta. Wasmachines verbruiken ook veel water maar zijn gelukkig de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Een nieuwe wasmachine gebruikt wel 50% minder water dan een wasmachine van 10 jaar oud. Reken maar uit hoeveel water je dit per week scheelt!

Waterverbruik van jouw douche

Niet alleen allerlei huishoudelijke apparaten zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Ook producenten van sanitair houden zich bezig met water besparen en kijken dus naar hoeveel hun producten aan water verbruiken. Zo is de waterbesparende douchekop in opmars! Er zijn speciale spaardouchekoppen die door een slimme techniek optimaal gebruik maken van de waterstralen. Alle stralen worden in paren in de douchekop geplaatst en zijn op elkaar gericht zodat ze tegen elkaar botsen en samen breed uitwaaieren. Hierdoor vormen twee kleine straaltjes samen één brede heerlijk zachte straal. Zo perk je het waterverbruik onder de douche heel makkelijk en snel in.

Jouw waterverbruik onder de douche

Naast het ophangen van een waterbesparende douchekop kun je zelf ook elke dag wat doen om minder liter warm water te gebruiken. Er zijn mensen die zweren bij een koude douche, maar natuurlijk kun je ook kijken of je een minuut korter kunt douchen. Met een spaardouchekop en korter douchen let je dubbel op jouw waterverbruik onder de douche.

Waterverbruik = energieverbruik

Het energieverbruik dat verbonden is aan het verwarmen van water is op Nederlandse schaal heel relevant om naar te kijken. Het water in wasmachines, vaatwassers en de douche wordt immers opgewarmd en dat kost energie. Hoe zuiniger bijvoorbeeld het waterverbruik van je douche, hoe minder water er hoeft worden opgewarmd.

Tel uit je winst!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dit hebben onze douchekoppen al bespaard

waterdruppel icoon
gas besparen icoon
co2 besparing icoon
waterbesparing icoon
0
kuub water
0
kuub gas
0
kg CO2
0
euro